Wednesday, October 12, 2011

Peralatan Pemancing Beginner (mula)
Peralatan Pemancing Beginner..

INTRO

KADANG-kadang terdengar saja pemancing ‘otai’ yang mencadangkan kita membeli dulu set yang murah sebagai langkah pertama terjebak dengan FF ini.
Kata mereka beli yang murah dulu dan nanti semakin pandai barulah beri yang elok dan selepas itu yang lagi elok dan lagi dan lagi elok.
Difikir kembali...dah beli banyak-banyak memang membazir dan PENULIS berpendapat baik beli set FF yang elok terus dan yang seperti inilah akan mempercepatkan kita belajar dengan lebih baik- pendapat macam ini PENULIS
Dalam pasaran di Malaysia, set FF sukar didapati di kedai memancing dalam negara ini dan ada pun harga lebih tinggi sedikit (cukai, kos++ dan lain2) berbanding dalam kedai online atau ebay. Kelebihan beli online murah sedikit dan banyak pilihan dan tidak pula susah nak tempuh ‘jemm’ dan bayar tol dan tunggu saja barang sampai di depan pintu rumah anda.
Kelemahannya kira tidak boleh langsung nak pegang dan belek atau belajar ilmu atau tips dengan tauke kedai FF di kedai yang kita kunjungi seperti Nick Oii-Tackle Box- sudi memberi tunjuk ajar percuma kepada pelanggan yang berminat dengan FF ini.
Jadi pilih la mana yang lebih senang dan manfaat kepada ANDA

PERALATAN MURAH ATAU MAHAL

TERDAPAT pelbagai jenis jenama FF seperti joran, tali, kekili yang terdapat dalam pasaran ketika ini dan menawarkan kelebihan produk masing-masing untuk menarik ramai pembeli menggunakan produk mereka.
Contoh Ross Worldwide, Sage, Saintific Angler, Fly Marque, Pfluger, Orvis, G Loomis, TICA, Redington dan DLL antara syarikat FF terpengaruh dan digunakan produk mereka oleh pemancing amatur hingga profesional.
link web produk:


1.http://www.rossreels.com
2.http://www.orvis.com/
3.http://www.ticaamerica.com/
4.http://www.scientificanglers.com/
5.http://fish.shimano.com/
6.http://www.redington.com/

Namun kita yang baru nak mula apa yang perlu kita ada?

1. DUIT?
2. MINAT?
3.PERASAAN SABAR?
4.ENJOY?
5.........?

Seperti yang tertulis di atas adalah sangat penting dalam memanjangkan PELAYANG baru untuk terus berkecimpung dalam FF ini. Sekiranya FF sudah sebati dengan JIWA pelayang. Apa yang kita belajar untuk mencapai tahap membanggakan pasti TERLAKSANA.

SET FF
Set FF paling penting untuk beginner adalah dalam bentuk kombo atau bahasa paling mudah semua ada.Apa yang anda perlu cuma RM. Set kombo ini direka tidak terlalu lembut atau keras untuk PELAYANG baru seperti PENULIS dan ANDA.
Cadangan paling sesuai untuk BEGINNER weight- wt5, #5
Antara contoh set KOMBO di pasaran

BERSAMBUNGNo comments: