Wednesday, September 22, 2010

Siakap a.k.a Barramundi@Bedong


Siakap berskala 5 kilo berjaya didaratkan dengan umpan ikan puyu selepas aktivti mengilat menggunakan gewang tidak mendatangkan hasil.

Siakap makan ikan Puyu.

BEDONG: Siakap seberat 5 kilogram (kg) yang diidamkan akhirnya terkulai dengan Abu Revo Elite CB GP selepas berjaya didaratkan dengan ikan puyu yang merupakan 'killer' spesis Barramundi yang terkenal dengan aksi akrobatiknya.
Teknik mengunjam puyu dengan perambut 1/2 meter tanpa mengunakan ladung menjadi apabila selepas 15 minit bertarung di Kolam Air Masin Ah Thye atau dahulunya dikenali sebagai Kolam Memancing Ikan masin Kekilai.
Diberitakan antara ikan yang mendiami kolam yang diusahakan hampir 10 tahun lalu adalah Bulan, Bedong(Sebarau), Ikan Susu (Milk Fish) dan Jenahak. Penulis yang pertama kali mengunjungi kolam ini cukup kagum dengan suasana dan kemudahan yang disediakan.

Jom kita saksikan gambarnya


Yazid dengan tangkapan pertama skala 3 kilogram.


Tidak henti-henti Yazid menerima tentangan daripada siakap yang mula gemarkan ikan puyu.Letak makan...letak makan...


Lagi ikan siakap yang diperoleh...hampir 20 ekor diperoleh dengan bayaran RM30 sehari dan RM12 sekilogram jika handak dibawa balik.


Siakap juvenil yang banyak menghentam Flutterstick


Siakap hampir 5 kg berjaya dipancing kanak berusia 7 tahun selepas jorannya diseret dalam kolam.

Kesimpulan: Kolam komersial di negeri Kedah yang satu-satunya yang menyedikan stok ikan siakap mega.Saiz 20 kg masih lagi terdapat dalam kolam ini. Penulis cukup kecewa apabila Abu Revo yang diketatkan dragnya gagal mengekang larian mangsa yang dianggarkan 7 kg dan menyebabkan tali sulam 20 paun putus. Destinasi wajib dikunjungi pemancing yang inginkan aktiviti yang santai sambil 'menyekap'

No comments: